Hogyan készülj a nyaralásra speciális étrenden?
Marton-Tóth Eszter

Ez a téma szinte minden nyári konzultáción előkerül. Természetesen, hiszen a nyár a pihenés, nyaralás időszaka is, viszont, ha valaki speciális étrenden van, akkor kihívás lehet egy ilyen kiruccanás.
Legyen szó akár arról, hogy gluténmentesen étkezel, vagy tejmentesen, vagy tojásmentesen, vagy cukormentesen, vagy akár az összes együtt. És itt egyből meg is fordítanám ezt: mi van akkor, ha te úgy szeretnél pihenni, hogy közben is VALÓDI, TÁPANYAGDÚS ÉTELEKET szeretnél enni, hiszen így érzed magad jól?
Én pont így vagyok. Félreértés ne essék, nagggyon szeretek enni 😁 és kifejezetten szeretek jókat enni, és igen, szeretnék én is kicsit lelazulni nyaralás alatt. De, és ez fontos, nem olyan áron, hogy utána rosszul legyek.
Ez az első, amit gondolati kapcsolgatásra ajánlok neked: onnan indulj ki, hogy úgy tudod igazán élvezni a nyaralást, ha jó a közérzeted, nem puffadsz, nem kell a wc-re szaladgálnod 5 percenként, mert valami olyat ettél, ami nem jó neked.
No de jöjjenek a gyakorlati tippek, hiszen az elmúlt években elég sok tapasztalatom összegyűlt abban, hogy mire hogyan készüljek nyaralás előtt.
Ez az egyik kulcs tehát: a TERVEZÉS, előkészülés. Itt 2 dolgot szoktam átgondolni:
- Mennyit szeretnék főzni?
- Milyen étteremben fogunk enni?
Kezdjük a másodikkal: előre meg szoktam nézni, kérek ajánlásokat, hogy melyik étterem megbízható (évközben is mindig elmentem magamnak, ha látok javaslatot nekem való étteremre = értsd minőségi alapanyagokkal dolgozó étterem, ahol nem csak rántott hús van). Előre megnézem az étlapot, és akár (mostfigyelj!) fel is hívom az éttermet és elmondom, milyen sarokköveim vannak, tudnak-e nekem valamit készíteni. Ez furcsának tűnik elsőre, de megnyugtatlak: tényleg működik. Az étteremben is örülnek annak, hogy nem a helyszínen szenvedek, hogy mit egyek, hanem előre, együtt megtaláljuk azt, amit biztosan jóízűen fogok enni és mindenki boldog lesz a végén. 😊 Az étterem is, hiszen elégedetten távozom, és nekik ez a lényeg!
A főzés kérdése. Kifejezetten szeretek főzni, de azért nyaralás alatt én sem kizárólag a konyhában szeretnék állni. Úgyhogy előre el szoktam készíteni egy nagy adagot valamilyen alap húsból, ami jól kombinálható. Ezek:
🍖 fasírt
🍖 pörkölt
🍖 brassói
🍖 paradicsomos hús
És lefagyasztom. Fagyottan viszem magammal, így biztosan nem lesz baja útközben, és 2-3 napunk tutira megoldva.
Szénhidrátfélét készítek hozzá a helyszínen: édesburgonyát, burgonyát, rizst, nagy adagban, hogy csak ritkán kelljen bekapcsolni a tűzhelyet.
A zöldségeket ilyenkor általában nyersen eszem, nem sütöm-főzöm, ezzel is egyszerűsítve az életemet: rengeteg zöld leveles, uborka, paradicsom, paprika, retek, újhagyma, karalábé szeletek.
Legjobb barátom ekkor is az édesburgonya „pirítós”: édesburgonyát hosszában szeletelek, megsütöm, és úgy használom, mintha kenyér lenne. Erre kenek, pakolok mindent, szuperjól működik! És, előre 2-3 napra szintén elkészíthető, utána csak előkapom a hűtőből.
Ilyenkor előkerülnek a késztermékek is, mert olyan szerencsések vagyunk, hogy vannak már jó minőségben elérhető, magunkkal vihető dolgok. Néhány példa: főzőbanán chips, Polcz készételek, főtt édesburgonya, tonhal konzerv, DM-es Pesto szósz vagy paradicsomszósz.
Beszéljünk a nasikról is. 😊 A nyár nem érvényes fagyi nélkül. 😊 Itthon sokszor készítem magunknak, de az All-in termékek is kiválóak! Amikor viszont elutazunk, ennek is előre utána szoktam egy kicsit nézni, hogy hol lehet olyan fagylaltot kapni, ami számomra is jó lehet. Vannak ilyenek, de azért óvatosan! Az a legjobb, ha olyan helyet találsz, ahol a konkrét összetevő listát meg tudod nézni, nehogy valami lufira puffasszon mégiscsak (én már jártam így korábban).
Ne feledkezzünk meg a friss gyümölcsökről sem, hiszen ilyenkor tobzódunk bennük! Otthonról a keményebb fajtákat szoktam vinni (pl. alma), és inkább a helyszínen vásárolunk be.
Ehhez egy jótanács: vigyél magaddal üveg dobozt, amiben tárolni tudod a gyümölcsöket, akár úgy, hogy felszeleteled, és így vinni is tudod magaddal a strandra, kirándulásra. Tegyél mellé egy maréknyi mandulát, tökmagot, diót, vagy kókuszchipset és kész is a kiegyensúlyozott útinasi.
Az én kedvenc nasim egyébként a friss datolya. Ezt is lehet kapni bioboltan, a papírdobozos fajtát érdemes keresni, nem az aszalt verziót. Szóval datolya is mindig van nálam.
Még néhány extraság, amik jól jöhetnek:
🫚 Gyömbér, ami jótékonyan hat az emésztésre, ha mégiscsak elcsúszna egy kicsit valami.
🍋 Citrom szintén jól jön reggelente a citromos vízhez, és egy kis sóval és mézzel felturbózva szuper kis nyári italt kapsz, ami „izotóniás italként” is funkcionálhat.
🫒 Amit itthonról mindig viszek: salátaöntet kis üvegben előre bekeverve (nekem ez olívaolaj és fekete berkenyés almaecet), só, fermentált káposzta.
🍳 Kedvenc serpenyő, fakanál.
📜 Sütőpapír.
Lehet, hogy ez így egy kicsit soknak tűnik elsőre, de ha valakinek ételérzékenysége van, vagy már rászoktatta magát az adalékanyagmentes, jófajta házikosztra, akkor bele lehet jönni az utazásba is. Tervezni és előre gondolkodni kell, de meg lehet szokni, nekem már egyáltalán nem okoz nehézséget. Van egy jó kis listám (akár használd ezt a blogposztot listaként 😉) és ez alapján előkészülök, a nyaraláson pedig jókat eszem. 😊
Még egy gondolat kikívánkozik belőlem a végére. Ezt mindig el szoktam mondani a hozzám fordulóknak, hogy tudatosítsam: ha esetleg nem is tökéletes minden az étkezésed terén, egy nyaralás olyan sokat ad a másik oldalról, annyira feltölt lelkileg, hogy simán képes kompenzálni a kisebb kilengéseket.
Érezd jól magad, pihenj és töltődj nyaralás közben, és élvezd az ételeidet ott is. 🤗