Miért és hogyan kezdj el valódi ételeket enni?

Marton-Tóth Eszter

Miért és hogyan kezdj el valódi ételeket enni?

Az egyik tényező, ami miatt viszonylag könnyen sikerült változtatnom az étkezésemen, az volt, hogy ez az étrend olyan logikus. A legtöbb esetben evolúciós magyarázatot találunk, és ez valahogy segített az agyamban átkapcsolni egy kapcsolót.

Az evolúciós megközelítés Dr. Weston A. Price-tól ered, a funkcionális szemléletmódot neki köszönhetjük. Ő az 1930-as években körbeutazta a világot, és bár kutatásának célja az volt, hogy megtalálja, mi az amitől az elszigetelt népek fogai egészségesek, sokkal mélyebb ismereteket szerzett végül. 14 őslakos kultúrát tanulmányozott, és mivel ezek a népek teljesen máshol éltek a világon egymáshoz képest (pl. alaszkai eszkimók és új-zélandi maorik), természetesen az étkezési stílusok is eltérőek voltak. Valamelyik népcsoport több húst, mások több növényi ételt fogyasztottak.

Mégis mindegyikre igaz volt, hogy tökéletesen egészségesek voltak. De csak addig, amíg a hagyományos étrendjüket folytatták. Ha ettől eltértek, akkor funkciózavarok alakultak ki, amelyekből később betegségek is lehettek.

Az ideális számukra (és mindannyiunk számára) a valódi ételek, a saját lehetőségeikhez mérten: az éghajlat, a földrajzi adottságok, rendelkezésre álló növények és állatok határozták meg, hogy mit ettek.

Nincs egyetlen étrend ami mindenkinek ugyanolyan jó. Egyéni igényeknek megfelelően testre kell szabni, fontos mérföldkövek alapján, és az egyik legfontosabb ilyen mérföldkő a valódi, természetes ételek.

Ezért is fotózom sokszor a tányérjaimat: hogy segítsek, ezt a mai életünkben hogyan lehet megvalósítani. Pontosabban, ez is egy út, ahogyan meg lehet valósítani.

Én általában az egyszerű elkészíthetőségre és a tápanyagban gazdag étkezésre törekszem. Az imádott tápanyagbombáim: zöldségmatek, fermentált káposzta, mikrozöld, máj… Kiegyensúlyozott, vércukor-barát, immunrendszer-támogató étkezés és életmód ez. Na meg finom.

És HOGYAN kezdj el valódi ételeket enni?

Szerintem apró lépésekkel. Van olyan típus is, akinek a durrbele, mindent azonnal 100%-osan csinálós verzió működik. De azt tapasztaltam azoknál, akikkel együtt dolgoztam, hogy hosszútávon jobban beválik az apró lépésekben való haladás. Szerintem a lelkünknek is könnyebb úgy.

Úgyhogy hozok most egy listát, amolyan kapaszkodókkal, és ezekből akár csak ha egyet kiválasztasz és kitűzöd, hogy a következő héten megvalósítod, már egy apró(nak tűnő de mégis hatalmas) lépéssel közelebb jutsz ahhoz, hogy te is valódi ételeket egyél és rászokj a funkcionális táplálkozásra.

  • Egyél szezonális ételeket! Jön a tavasz, a zöldek, a friss, roppanós zöldségek, irány a piac!
  • Próbáld meg a növények és állatok minden részét valahogyan felhasználni és elfogyasztani. Pl. tedd bele a retek levelét a salátádba, egyél cupákos dolgokat is (kocsonya).
  • Termelj magadnak amit csak tudsz. Ha van kerted, az persze előny, de lakásban is lehet mikrozöldet vagy fűszernövényt termeszteni. Jól fog esni a növénygondozás.
  • Az alapanyagokat a tehető legtermészetesebb formájukban fogyaszd el. Hasonlítson saját magára, ne dolgozd fel a felismerhetetlenségig.
  • Ha boltban vásárolsz, legközelebb egy címkés terméket tegyél vissza a polcra és keresd meg a valódi verzióját! Pl. Aszalt gyümölcs helyett válaszd a frisset, késztermék helyett válassz zöldséget, rizst és husit és készítsd el az ételt magadnak!
  • Fogyaszd el a szivárványt. Egyél minél színesebben, pakolj rá többféle színt a tányérodra. Pl. zöld saláta, bíbor cékla, lila káposzta, narancsszínű édesburgonya, hogy csak a zöldségmatekot említsem.
  • Figyelj a tested jelzéseire és tartsd tiszteletben amit jelez neked.

Ez a lista a teljesség igénye nélkül készült, de úgy gondolom, szuper kiindulási alap egy valódi ételeken alapuló táplálkozáshoz.