A mi gyógyító csontlevesünk

Marton-Tóth Eszter

Csontleves

A csontleves szuper ételnek (italnak) számít a funkcionális körökben., ugyanis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, képes regenerálni a vékonybél bolyhait, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, erősíti a hajat, a bőrt, a csontokat, körmöt.

Így készül nálunk:

1 csomag levescsont (leveshús sok csonttal és belsőségekkel)
1 disznó- vagy marhacsont (Van, hogy több kerül bele, ha kapunk szépet, illetve néha extra csirkelábakat is pakolunk bele. Mikor mit tudunk venni.)
8 közepes répa
2 fehérrépa
2 kisebb hagyma
1 fej fokhagyma (minimum)
1 csapott ek kősó (Parajdi vagy Himalája)
1 csokor petrezselyem
10 szem bors
annyi szűrt víz, hogy ellepje azt, ami a lábasban van (igény szerint menet közben is pótolva)

  1. Hideg vízben feltesszük a leveshúst + bors + só + fokhagyma.
  2. Opcionálisan lehet beletenni egy evőkanál almaecetet, mert ez segít kioldani a tápanyagokat a csontokból.
  3. Alacsony lángra tesszük, lefedjük és kb. 3 óra alatt felmelegszik, és elkezd gyöngyözni. 1-2 órát így gyöngyöztetjük.
  4. Ekkor mehetnek bele a leveszöldségek, és így is gyöngyöztetni kell kb. 2 órát.
  5. Lekapcsoljuk a lángot alatta, és 1 órát fedővel úgy hagyjuk a tűzhelyen.
  6. 6-8 órát legalább fődögélnie kell és onnan tudjuk, hogy jó és tele van mindenféle jósággal, ha lehűtve rendesen röcög és kocsonyás.
  7. Mi leszűrjük és csak a levét isszuk. Illetve én meg szoktam enni a belsőségeket.

Mindig 2-3x-os adagot főzünk és porciózva megy a fagyasztóba, és onnan szedegetjük elő. Minden nap fogyasztjuk, bögréből, mint egy teát.